H-3300 Eger, Dr. Hibay Károly u. 12. heves@omvk.t-online.hu +36 36 517 123

OMVK HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETE

TITKÁRI ÉRTEKEZLET AZ EDDIGI ÉS JÖVŐBELI VÁLTOZÁSOKRÓL

A legfontosabb aktualitások voltak terítéken azon az egyeztetésen, amelyen az Országos Magyar Vadászkamara megyei Területi Szervezeteinek titkárai vettek részt november 28-án. A vadászati érdekképviseletek budapesti központjában szó esett egyebek mellett a Vadászati törvény végrehajtási rendeletének kidolgozásáról, a tájegységi vadgazdálkodás rendszeréről és informatikai fejlesztésekről is.

Pechtol János, az OMVK főtitkára egyebek mellett beszámolt az Országos Vadgazdálkodási Tanács közelmúltban tartott üléséről. Ezen az FM illetékesei tájékoztattak a vadászterületek kijelöléséről.

Ami a vadgazdálkodási tervezést illeti, a tájegységi tervek elkészültek, a közeljövőben ezeket kell lebontani a vadászterületekre, amiben már a tájegységi fővadászoknak is szerepük lehet. Az ő státuszukra az FM novemberben pályázatot írt ki, és decemberben – remélhetőleg az érdekképviseletek bevonásával – döntés születhet személyüket illetően.

A Vtv. vhr.-jének kidolgozási folyamatáról a főtitkár elmondta, hogy a jogszabály elkészítéséhez az érdekképviseletektől is kért be javaslatokat a szaktárca. Ezeket egy szűk körű szakmai grémium állította össze, az összesített anyagot pedig a kamara elnöksége megvitatta és megküldte az FM-nek.

A vadászati engedélyek kiadását 2016. márciusától az OMVK végezheti egy korszerű, egységes számítógépes rendszer segítségével. Az engedélyek kiadása olyan adatok rögzítését követően történik majd, amelyek alapján részletes statisztikát lehet összeállítani a Magyarországra látogató vendégvadászokról.

Az új, egységes vadászkamarai honlap fejlesztésének jelenlegi állásáról Földvári Attila, az OMVK főmunkatársa tájékoztatott. Ezen átláthatóan elérhető lesz minden információ, dokumentum, amely a vadászokat érinti. A megyei aloldalak az omvk.hu oldal részeként jelennek majd meg. A megújult omvk.hu a tervek szerint 2017 tavaszától él majd.

Végezetül Pechtol János arról is beszélt, hogy a jövőben az OMVK üzemeltetheti a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot, amely így valóban a vadászoké lehet. Szintén fontos információ, hogy a vadászkamara korábbi együttműködési szerződése a Toyotával megszűnt, helyette rövidesen minden bizonnyal a Nissannal lesz egy hasonló megállapodás. Ennek keretében a vadászok a mindenkori kedvezményeken túl további 2%-kal olcsóbban vásárolhatnak gépjárművet a japán cégtől.

Részletes beszámoló az OMVK honlapján: Titkári értekezlet

 

Forrás: OMVK