H-3300 Eger, Dr. Hibay Károly u. 12. heves@omvk.t-online.hu +36 36 517 123

OMVK HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETE

Heves megyei vadászok a koronglövő Európa bajnokságon

2015. június 4-7 napján rendezték meg a 48. FITASC Korongvadász Európa bajnokságot Galgamácsán a Pilisi Parkerdő területén. Az OMVK Heves Megyei Területi Szervezete az OMVK Sportlövő Szakbizottság ajánlása alapján három főt támogatott a versenyen való indulásban a heves megyei koronglövők hírnevét öregbítendő e neves versenyen.

Az induló versenyzők személyének kiválasztására a kamara háromfordulós válogató versenysorozatot hirdetett meg. A tavaszi országos versenyeken (Füzesabony, Hatvan, Dabas) elért eredmények összesítése után a legjobb eredményt elért lövőket támogatta a kamara melyek a következők: dr. Sipos Péter, Szabó János, Ferencz Zoltán.

A versenyhét május 30-31.-én kezdődött a szabadedzésekkel, majd június 1-3.-án folytatódott a hivatalos edzésekkel. Ezeken napokon a versenyzők 3 vonalon 16 edzőpályán készülhettek, próbálhatták ki a versenyen várható különféle korongok lövését. Az edzőpályákat ugyanaz a neves angol pályaépítő csapat állította, amely a verseny pályáit, melyeket a verseny megkezdéséig titokban tartottak még a szervezők előtt is. Promatic típusú 180 darab vadonatúj korongdobó gépet használtak fel a 8 vonal 32 pályájának kialakításához. A versenypályák gyönyörű környezetben a Galgamácsai vadászház körüli erdőkben, mezőkön és még egy vonal a vaddisznós kertben is került kialakításra. A versenybírók európa számos országából érkeztek köztük Nagy István és Urbán Antal heves megyei vadászok.

Korong1

A megnyitó ünnepségre, fogadásra és az induló csomagok átvételére a június 3.-án a Lázár Lovas Parkban került sor. A versenyre nevező mintegy 730 európai ebből 108 magyar versenyző mellet indultak az USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland országaiból is. A mezőnyben volt több világ és európabajnok a teljesség igénye nélkül pld.: Szerdahelyi András, George Digweed, Christophe Auvret. A rajtszámokat és rottebeosztást sorsolással állították össze majd kettéosztották a versenyzőket, a négy napos versenyen felváltva délelőtt majd délután lőtt a két csoport. Minden nap két vonalon 25-25, a négy nap alatt így 200 korongra kellett lövést tenni. A vonalak európa bajnoksághoz méltó nehézségű pályákon, teljesen más környezetben más típusú képességeket próbára téve követték egymást. A verseny nehézségét a négy napon át tartó folyamatos koncentráció adta, melyet a pályák technikás korongjai valamint az egyszerű „pihentető” ingyen korongok hiánya megkövetelt. Minden nap valami új kihívást hozott a versenyzőknek, de egy állandó maradt a verseny teljes ideje alatt, a kiváló időjárás a szikrázó napsütés, a 30°C hőmérséklet, amely a délután lövő csoportnak talán már sok volt a jóból…

Korong2

A verseny szervezői kiváló munkát végeztek, az indulókat buszokkal szállították a vonalakhoz, megfelelő információval álltak mindig rendelkezésre. A jelentősebb fegyvergyárak (Beretta, Blaser, Browning, Krieghoff, Renato Gamba, Zoli) bemutatókkal, üzletekkel és fegyverjavító műhellyel álltak a versenyzők rendelkezésére.

A versenyt végül Szerdahelyi András magyar versenyző nyerte 194 találattal.

A megyei versenyzők eredményei:

Név Kategória Találat Helyezés
Bernáth József veterán 163 41
Fehér József open 148 475
Ferencz Zoltán OMVK Heves open 163 267
Nagy Károly open 142 546
Dr. Sipos Péter OMVK Heves veterán 144 88
Szabó János OMVK Heves veterán 159 51
Szűcs Iván open 144 520

Korong3

Vasárnap este a négynapos verseny végeztével, vegyes érzelmekkel telve, de egyben minden versenyző legyen az magyar vagy külföldi egyetértett, hogy ez a verseny úgy a rendezésben valamint a pályák szépségében páratlan és világszínvonalú volt. Ezek a napok maradandó emlékeket hagytak minden kilátogató néző vagy versenyzőben és viszi a magyar koronglövészet jó hírét a világban! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Koronglövő Világszövetség a záróünnepségen bejelentette, hogy 2017-ben Magyarország rendezheti a koronglövő világbajnokságot, így nem marad cél nélkül a megyei lövész társadalom!

A támogatott versenyzők nevében szeretném megköszönni az OMVK Heves Megyei Területi Szervezetének, a versenyen való részvételhez nyújtott támogatását.

Ferencz Zoltán

 

köszönet