H-3300 Eger, Dr. Hibay Károly u. 12. heves@omvk.t-online.hu +36 36 517 123

OMVK HEVES MEGYEI TERÜLETI SZERVEZETE

Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt

Nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá vált a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, amely egy év alatt teljesen megújult. Nem csak az otthonául szolgáló Grassalkovich-kastély pompázik újra a régi fényében: az
intézmény látogatóbarát múzeum és egyben kikapcsolódást Cisco 350-001 exam nyújtó élményközpont is, amely tudományos igényeket is szolgál, miközben szórakoztatva tanít.

A nemzeti színû szalag átvágásával Szabó Zsolt hatvani polgármester jelképesen átadta a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot szombaton. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.  Avatóbeszédében Áder János államfõ úgyfogalmazott: „mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elõdeinktõl örököltünk. A kastély és a múzeum megújítói értéket teremtettek, a felújított Grassalkovich-kastéllyal és a benne mûködõ múzeummal pedig nemcsak Hatvan, de az egész ország gazdagabb lett” – jelentette ki. 70-411 Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt: õsrégi vágya volt a magyar vadásztársadalomnak, hogy legyen egy grandiózus, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltón õrzõ múzeum. A múzeumban a vadászat mellett bemutatják a horgászati, halászati hagyományokat is, a honfoglaláskori pákászattól kezdve – tette hozzá. Szabó Zsolt polgármester azt hangoztatta, hogy a múzeum három szempontból is kiemelten fontos: alapkõ a magyar vadászati társadalomnak, a hatvaniaknak turisztikai vonzerõt és új munkahelyeket jelent, és fontos beruházás a vidék megélhetése szempontjából is.Emellett megjegyezte, hogy a kastély nagyon sokat jelent a környéken élõknek, a vadászoknak, horgászoknak.

A 250 éves hatvani Grassalkovich-kastély felújítása csaknem egy éve kezdõdött. A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum nem csak kívül, hanem belül is megújult: interaktív játék és kiállítóterek, szimulációs játékok, a legmodernebb és legszórakoztatóbb technológiai megoldások várják a látogatókat. A kastély körüli díszparkot a Hatvanyak korának megfelelõ kertkultúra szerint állították helyre. A közparkként is üzemelõ kertnek nem csak a növényei különlegesek: itt van a vadászati élménytér, ahol oktatói segédlettel kipróbálható a csapdázás, az íjjal történõ vadászat és a lézeres vadászat is. A parkban található egy, a kotorékebek gyakorlását és versenyét szolgáló ún. mûkotorék-pálya, valamint az élményteret a parkkal összekapcsoló 15 méter magasságból induló csúszda is. A múzeum a vad megismerését, értékét, tiszteletét szolgálja tematikus és idõszaki kiállításaival, valamint kipróbálható élményeivel. A vakok és gyengén látók, valamint fogyatékkal élõk számára külön termet alakítottak ki, melyben interaktív és egyéb játékok segítik a tapasztalást és megismerést. A múzeum 3 szinten (pince, földszint, emelet) mutatja be, hogy a vadászat mindig is része volt az emberiség történetének, az emberi kultúrának. Az intézmény Közép-Európában egyedülálló: egyszerre látogatóbarát múzeum és kikapcsolódást nyújtó élményközpont. Emellett pedig nemcsak bemutatóhely, de kutató mûhely is, mely gyûjteményét folyamatosan fejleszti, és tudományos igénnyel feldolgozza. Mindemellett a múzeum szerves része marad a Kárpátmedence vadászati közéletének, egyebek között rendszeres rendezvényeinek köszönhetõen. Az épület alkalmas nagyobb rendezvények, fogadások és konferenciák lebonyolítására, de természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a beruházás kiemelten szolgálja Hatvan és környéke turisztikai célú fejlõdését is, jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, és „visszaadja” a hatvaniaknak az életük szerves részét képezõ kastélyt is. A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása beruházás összköltsége meghaladja a 3,1 milliárd forintot, amelyet 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogat az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztés lebonyolítása és teljes körû felügyelete a hatvani önkormányzat tulajdonában lévõ Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Kft. feladata volt, a múzeumi funkciók kialakítását, a kiállítás szakmai terveinek elkészítését, valamint a kivitelezés koordinációját a Magyar Természettudományi Múzeum végezte.

hatvan2

hatvan1